

תכניות עין פרת לבוגרים ובוגרות
מסלול ייחודי לבוגרי מכינות, חיילים משוחררים וסטודנטים, המבקשים להעמיק את זהותם, לקחת אחריות ולעמוד בחזית – בשטח, ברוח ובחברה.
בין אם בלב העוטף במסגרת גרעיני המילואים, ובין אם בלימוד עומק במדרשה הגבוהה – זו הזדמנות לצעוד צעד נוסף במסע המנהיגות, לצלול פנימה – לזהות, לחזון ולעשייה בעולם.
לימודי זהות, חברה, פילוסופיה ויהדות
ליווי אישי וקבוצתי
קהילה לומדת ומובילה
מרחב חשיבה, יצירה והתחדשות
שאלות נפוצות
למי מתאימות התכניות?
לבוגרי שירות צבאי/לאומי או אנשים באמצע הדרך, המחפשים תקופה של צמיחה אישית, לימוד, קהילה והתחדשות.
כמה זמן נמשכת התכנית?
התכנית משתנה – מחודשיים ועד חצי שנה, בהתאם למתווה.
מה עושים בפועל?
לומדים, כותבים, יוצרים, מטיילים, מתנדבים, שומעים מרצים ודמויות השראה – ובעיקר עוצרים לרגע לחשוב.
איפה מתקיימת התכנית?
המדרשה הגבוהה (שנה ב׳, סטודנטים, תוכנית אלול) – במדרשת עין פרת שבכפר אדומים.
גרעיני למֶּשֶׁק ולַנֶּשֶׁק – בעוטף עזה.
מה מבדיל את התכנית הזו ממסלולים אחרים?
היא מיועדת למי שכבר עבר שלב של שירות או לימודים, ומבקש להעמיק בזהות ובתודעה, תוך הסתכלות קדימה.
האם נדרש רקע קודם בלימוד או בתוכן?
לא. מגיעים עם סקרנות ופתיחות – השאר נבנה יחד.
האם משלבים עבודה/לימודים תוך כדי?
בחלק מהתכניות – כן. יש מודלים גמישים לפי קהל היעד.
מה מרוויחים מהתכנית?
בהירות, תובנות, קהילה, עומק וזהות מחוזקת. וגם זמן נדיר לעצור ולבנות כיוון.
כמה משתתפים בכל מחזור?
סביב 15–25 משתתפים.
איך מצטרפים?
נרשמים בטופס באתר – ועוברים ראיון והתאמה קצרה עם הצוות.
חניכים ממליצים
תוכניות לבוגרים ובוגרות
אצל רבים מבוגרי ובוגרות התוכניות השונות של עין פרת, הרצון להעמיק ולהשפיע ממשיך לבעור גם אחרי שהתוכניות מסתיימות. עבורם קיימות מסגרות המשך ייעודיות, אשר בונות נדבך נוסף, רוחני, רעיוני ומעשי, ומאפשרות להמשיך להנהיג מתוך חיבור לזהות, למחויבות ולעשייה. שתי תוכניות בוגרים כאלה הן: גרעיני "למשק ולנשק" והמדרשה הגבוהה בכפר אדומים. שתיהן שונות מאוד זו מזו, אך מייצגות דרכים שונות למנהיגות: האחת מעשית וקהילתית, והשנייה רעיונית ואינטלקטואלית.
גרעיני צעירים – למֶּשֶׁק ולַנֶּשֶׁק
תוכנית "למשק ולנשק" היא יוזמה פורצת דרך שצמחה מהשטח, מתוך מציאות של משבר, ונשענת על ערכים עמוקים של אחריות, ציונות, ואחוות לוחמים ואזרחים. התוכנית קמה מתוך ההבנה שאחרי הטלטלה האדירה שעברו יישובי עוטף עזה בעקבות מלחמת חרבות ברזל, לא מספיק פשוט לשוב לשגרה. יש צורך ממשי בידיים עובדות בשטח; באנשים צעירים, בריאים בגופם וברוחם, שיודעים להחזיק נשק אבל גם לתקן גדר, לעזור בקטיף, להדליק מדורה עם ילדי הקיבוץ ולעמוד על מגדל השמירה בלילה. אלה הם האנשים המרכיבים את גרעיני "למשק ולנשק".
גרעיני השמירה הם קבוצות מגובשות של צעירים וצעירות בגילאי 22 עד 35, המתגייסים בצו 8 ומגיעים ליישובי העוטף – הן ככוח צבאי שמבצע שמירות והן כחלק בלתי נפרד מהקהילה המקומית. מקיבוץ סופה שבדרום עד אור הנר שבצפון העוטף, חברות וחברי הגרעינים חיים בקומונות בתוך היישובים, חולקים שגרת חיים משותפת, מנהלים סבבי שמירה, משתלבים בעבודות חקלאות, תשתיות, חינוך, לוגיסטיקה, ובכל מה שנדרש כדי להשיב את תחושת הביטחון והחיים הנורמליים לאזור.
בכך, גרעיני "למשק ולנשק" מהווים שני צדדים של מחויבות: מצד אחד, נוכחות ביטחונית אחראית ומתואמת; מצד שני, תרומה אמיתית ליישובים עצמם: עזרה בגידולים החקלאיים, תחזוקה שוטפת, חיזוק מערכות קהילתיות, והפגת תחושת הבדידות והפחד שנותרו אחרי המלחמה.
המדרשה הגבוהה – כפר אדומים
המדרשה הגבוהה של עין פרת בכפר אדומים מיועדת לצעירות וצעירים שמבקשים להוסיף עוד רובד של עומק והבנה לעצמם ולעולם, רגע לפני תחילת החיים עצמם: בין אם מדובר בשנה ב' לאחר המכינה, בשלב של לימודים אקדמיים או בזמן חיפוש אישי אחר המשמעות. זוהי תכנית אינטלקטואלית ורוחנית שדורשת רצינות, השקעה ומוכנות לצלול אל השאלות הגדולות שמעסיקות כל אדם שחי מתוך מחויבות לעולם ולחברה. זהו מסע של חיפוש משותף, קהילה חושבת ולומדת, ובית מדרש חי ותוסס שמפגיש בין עולמות ישנים וחדשים.
מטרתה של המדרשה הגבוהה היא להצמיח את דור המנהיגות הבא; לאו דווקא במובן הפוליטי או הצבאי, אלא בעיקר כמובילי שיח, רעיונות וערכים. מתוך העמקה בזהות היהודית והישראלית, וביחד עם הבנה מעמיקה של המציאות התרבותית והחברתית שבה אנחנו חיים, צומחת היכולת לפעול באופן בוגר, רגיש וחכם כחלק משרשרת של אחריות לאומית ואנושית.
המדרשה פועלת במספר מסלולים: שנה ב' לבוגרי מכינות, תוכנית אלול, ומסלול הסטודנטים. כל אחת מהאפשרויות היא מסגרת עשירה, תובענית ומעוררת חשיבה, והמשותף לכל המסלולים הוא אופן הלימוד: אינטנסיבי, שיטתי ומקיף.
המשתתפות והמשתתפים לומדים כ-1,320 שעות לימוד בתוך חצי שנה, ומעמיקים בשלושה עולמות תוכן עיקריים:
- יהדות: במבט של עומק ושאלות רלוונטיות לעולם העכשווי.
- ציונות: כהתבוננות ביקורתית ואוהדת על התהליך ההיסטורי-חברתי של העם היהודי.
- פילוסופיה מערבית: להכרת היסודות הרעיוניים של התרבות שבתוכה כולנו חיים כדי לנהל איתה שיח ממקום מושכל.
בנוסף, המדרשה הגבוהה מארחת מדי שבוע אנשי רוח, חינוך, מדע, ספרות ופילוסופיה – דמויות מובילות שמגיעות לשיח פתוח כדי לאתגר, לשאול ולפתוח כיווני חשיבה. כך נוצר מרחב דינמי שמאפשר גם למשתתפות ולמשתתפים עצמם להפוך ליוצרים, חוקרים ומובילים.
המדרשה פתוחה לצעירות וצעירים מכל צבעי הקשת: בוגרי מכינות, סטודנטים, חיילים משוחררים, דתיים, חילונים, עולים חדשים, עולים ותיקים, אנשי רוח ואנשי מעשה. הקריטריון החשוב ביותר לקבלה הוא לא הגיל או הרקע, אלא הצמא להעמקה והשאיפה להשפיע. כך נוצרת קהילה שמאמינה שאפשר לשלב את אהבת ישראל עם חקירה אינטלקטואלית ומסורת עם חידוש, ולבנות שותפות אמיצה למרות חילוקי הדעות. כך, רגעי הקונפליקט והפיוס, יחד עם החברות שנבנית על בסיס של אמת, הופכים לחלק מהחוויה החינוכית.